matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
całka:
dx
dx
Oblicz całke ∫
=∫
i teraz nie wiem co dalej?
sn
2
x+2cos
2
x
1+cos
2
x
16 mar 13:43
ICSP:
podstawienie uniwersalne zawsze zadziała
16 mar 13:46
całka:
a nie ma innego sposobu?
16 mar 15:09
Mila:
Jeśli funkcja podcałkowa jest funkcją zależną od cos
2
x to łatwiej dać podstawienie:
1
1
[tgx=t, x=arctg t; dx=
*dt, cos
2
x=
]
1+t
2
1+t
2
Otrzymasz prostą całeczkę
16 mar 19:54