Funkcja f określona jest wzorem f(x)=u{2x+2}{x-1},
trolololo: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=2x+2x−1, a funkcja g wzorem g(x)= x +1.
a)Wyznacz te argumenty, dla których funkcja f i funkcja g przyjmuje tę samą wartość
b)Znajdź punkty przecięcia wykresów funkcji f i g.
Wiem, że trzeba funkcję f i g do siebie przyrównać, ale nie wychodzi mi :c Mógłby to ktoś
rozwiązać?
16 mar 13:36
Dominik: zapisz obliczenia.
16 mar 13:37
Kaja: | | 2x+2 | |
a) trzeba rozwiązać równanie |
| =x+1 zał. x≠1 |
| | x−1 | |
2x+2=(x−1)(x+1)
2x+2=x
2−1
x
2−2x−3=0
Δ=16
√Δ=4
x
1=−1 x
2=3
16 mar 13:38
Kaja: b) (−1,0), (3,4)
16 mar 13:40
trolololo: 2x+2=(x+1)(x−1)
2x+2=x
2−1
2
2x+2−x
2+1
2=0
delta wychodzi mi ujemna, ale czuję, że tu wyżej coś skopałam.
16 mar 13:40
trolololo: okej, dziękuję, a jak wyliczyć punkty przecięcia?
16 mar 13:47
Kaja: podstawiasz te wyliczone x do którejkolwiek z tych funkcji i wychodzi y.
16 mar 13:49
Dominik: wspolrzedne pktu zapisujemy jako P = (x, y). x juz wyliczylismy, teraz wystarczy podstawic go
do wzoru ktorejkolwiek z dwoch funkcji (najlatwiej do g(x)).
16 mar 13:49
trolololo: dziękuję bardzo
16 mar 15:22