6.111 str. 176
hgjk: | | |BC| | |
wykaż ze jeżeli w trójkącie ABC prawdziwa jest równość |
| =√2 to |
| | |AC| | |
cos
2α=2cos
2β−1.
16 mar 13:14
hgjk: pomooocyy!
16 mar 13:30
ICSP: jest do tego rysunek ?
16 mar 13:32
hgjk: nie
16 mar 13:33
ICSP: No to mam zgadywać gdzie leży który kat ?
Skorzystaj z twierdzenie sinusów. Od razu wyjdzie.
16 mar 13:38
Dominik: zapewne nalezy przyjac, ze przy wierzcholku A jest kat α, a przy B kat β. niemniej jednak
autorzy powinni zamiescic rysunek.
16 mar 13:40
+-: b
2−d
2=a
2−e
2 → (a/b=
√2) →b
2=e
2−d
2
| e2−d2 | | d2 | | e2 | | d2 | | e2 | |
| =1→ |
| = |
| −1 → |
| = |
| −1
|
| b2 | | b2 | | b2 | | b2 | | a2/2 | |
cosα=d/b cosβ=e/a
cos
2α=2 cosβ −1
16 mar 14:04
+-: b
2−d
2=a
2−e
2 → (a/b=
√2) →b
2=e
2−d
2
| e2−d2 | | d2 | | e2 | | d2 | | e2 | |
| =1→ |
| = |
| −1 → |
| = |
| −1
|
| b2 | | b2 | | b2 | | b2 | | a2/2 | |
cosα=d/b cosβ=e/a
cos
2α=2 cos
2β −1
16 mar 14:06
PW: @plusikminusik − to już mistrzostwo świata − do nieprecyzyjnej treści zadania dodać takie
rozwiązanie. Te "d" i "e" też oczywiście wszyscy widzą przed oczyma duszy − bez żadnych
wątpliwości.
16 mar 14:16
Dominik:
16 mar 14:20
+-: PW co tam widzisz nieprecyzyjnego w treści oznaczenia jak najbardziej typowe, jeśli chodzi o
rozwiąznie to dla potrzebującego pomocy też musi coś zostać i tak za dużo podałem.
16 mar 14:20
PW: Trochę się śmieję − odpowiedziałeś na zasadzie "jakie pytanie, taka odpowiedź". Mówiąc poważnie
− jeżeli miała być to inspiracja − to ICSP podpowiedział lepiej − przynajmniej nie ma
nowych oznaczeń.
A ciekawy jestem co na to hgjk − odezwij się − rozumiesz podpowiedzi?
16 mar 15:07
hgjk: ojej kocham tego co rozwiązał

dziekuje.
16 mar 17:20
ewa: nie no stop. ja nic nie czaje. dowodzenie twierdzeń jest trudne. jak to obliczyć z tw. sinusów
16 mar 17:34
PW:
(1) a
2sin
2β=b
2sin
2α,
a ponieważ
czyli
(2) a
2=2b
2,
podstawienie (2) w (1) daje
2b
2sin
2β=b
2sin
2α
2sin
2β=sin
2α
2(1−cos
2β)=1−cos
2α
2−2cos
2β=1−cos
2α
cos
2α=2cos
β−1,
cbdo.
16 mar 18:21
PW: Poprawka ostatniej linijki
cos2α=2cos2β−1
16 mar 18:22
ewa: ok. dzięki za fatygę xd
16 mar 19:10