a
madzia: pole podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokatnego jest rowne 96√3cm2 Plaszczyzna sciany
bocznej tworzy z plaszczyzna podstawy kat miary 30 stopni . oblicz objetosc i pole powierzchni
bocznej tego ostroslupa.
16 mar 13:04
madzia: Pp=96√3 Pc=6a*h h=a2 a=24
16 mar 13:17
madzia: V=u{1}[3}Pp*h h=12
V = 13*96√3*24√32
16 mar 13:19
madzia: V=1152
Pb=3*12√3*12=432√3
16 mar 13:23
madzia: prosze mi to sprawdzic jakby ktos umial
16 mar 13:23
ICSP: Co oznacza jaka literka?
V = 128√3
P = 96√3 + 3*64
16 mar 13:26
dero2005:

α = 30
o
a = 8
H = 4 cm
h
s =
√H2 + h2 =
√16 + 48 =
√64 = 8 cm
| | Pp*H | | 96√3*4 | |
V = |
| = |
| = 128√3 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
P
b = 3*a*h
s = 3*8*8 = 192 cm
2
16 mar 13:37
madzia: czyli ja mialam wszystko zle:(
16 mar 13:51
dero2005:
niestety
16 mar 13:54
madzia: ale za to tobie jestem ogromnie wdzieczna dziekuje
16 mar 13:58