Na 100 elementów 15% elementów jest wadliwych.
Sss: Na 100 elementów 15% elementów jest wadliwych. Losujemy 6 bez zwracania. Co najmniej 3
elementy muszą być sprawne aby partia została uznana. Obliczyć prawdopodobieństwo na to, że
partia będzie uznana
16 mar 12:43
PW: Na 100 elementów 15% elementów jest wadliwych. Toż to geniusz myśli sformułował to zadanie.
Aż się chce zapytać: a na 200 elementów − to ile % będzie wadliwych?
W rozwiązaniu należy założyć, iż partia jest na tyle duża, że po każdym losowaniu wadliwość
(szansa wylosowania sztuki złej jakości) dalej jest równa 0,15. Mamy więc do czynienia z 6
próbami wykonanymi w identycznych warunkach (schemat Bernoulliego,a którym p=0,15 , q=0,85).
Przez p − "sukces" oznaczyliśmy prawdopodobieństwo wylosowania sztuki wadliwej w pojedynczym
losowaniu.
Partia będzie uznana jeśli liczba "sukcesów" nie przekroczy 3, będzie mniejsza niż 4. Zdarzenia
S0 − "osiągnięto 0 sukcesów, S1 − "osiągnięto dokładnie jeden sukces", S2 − "osiągnięto
dokładnie dwa sukcesy" i S3 − "osiągnięto dokładnie trzy sukcesy" w 6 próbach są rozłączne,
więc prawdopodobieństwo zdarzenia S − "osiągnięto mniej niż 4 sukcesy" jest sumą
prawdopodobieństw zdarzeń S0, S1, S2, S3..
Podstawić do wzoru.
16 mar 14:41
lol: Pytanie do PW:
Czy tak byłoby poprawnie?
P(A) − partia zostanie uznana
16 mar 15:08
PW: Nie. Zakładasz, że partia ma 100 sztuk, a tego w zadaniu nie ma. Pierwsze zdanie w treści
zadania − nad którym wydziwiałem − to informacja o wadliwości, a nie o liczności partii. Autor
chciał powiedzieć, że 15% partii jest wadliwe (po staremu mówiło się to "na 100 sztuk 15 jest
wadliwych", a jemu wyszła mieszanka).
Nie znasz schematu Bernoulliego?
16 mar 15:55
lol: dzięki za odp. nie znam schematu Bernoulliego i próbowałem jakoś inaczej; teraz wiem, że to
było błędne podejście
16 mar 16:12