matura
kotek: Hej! Uprzejmie proszę o pomoc.
1. Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu
przez 4 dają resztę 1 wynosi :
A.860 B.840 C. 839 D. 780
a1= 5, n = 20, a2 =9, a3 = 13, więc r = 4, ciąg arytmetyczny
S20= ([2*5+19*4]*20):2 =860, a ma wyjść 780. Co robię źle?
2. Punkty A = (2,0) i B = (12,0) sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o
przeciwprostokątnej AB. Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x. Oblicy wspolrzedne
punktu C.
16 mar 12:42
ICSP: a
1 = 1 nie jest liczba naturalną
16 mar 12:55
ICSP: 2. Jak narysujesz rysunek oczywiste będzie że |AB| = 10 musi być przeciwprostokątną tego
trójkąta
Oznaczmy C(xc ; yc) z informacji że C leży na prostej y = x mam od razu że yc = xc.
Zapisuję współrzędne punktu następująco C(xc ; xc )
|AC|2 + |BC|2 = |AB|2 − twierdzenie Pitagorasa. Podstaw do niego i policz xc.
16 mar 12:58
Kaja: a
1=1 r=4 a
20=1+19*4=77
16 mar 13:16
kotek: Dzięki, a takie zadanie: Ile wyrazów ma ciąg an = (n−1)(n−3) ? czy 2 ? bo n=1 i n=3?
16 mar 14:54
ICSP: ciąg ten ma nieskończenie wiele wyrazów
16 mar 14:55
kotek: I jeszcze : Czemu suma wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych wynosi 4905? Jak ułozyć do
tego ciąg nie mam pojęcia.
16 mar 14:57
kotek: a w tym pierwszym nie moge zakumac czemu może byc a1=1, a nie 5, bo 1 nie dzieli się przez 4,
ale pewnie coś źle myśle no nie wiem
16 mar 15:01
Krzysiek : 1:4=0ir1 bo 0*4+1=1
2:4=0 i r2 bo 0*4+2=2
3:4=0 i r3 bo 0*3+3=3
4:4=1 i r 0 b0 1*4+0=4
Poczytaj sobie twierdzenie o reszcie
Jeszcze 0:4=0 i reszty 0
16 mar 16:23