ciagi
Ania: Mam pytanie czy następujące zadania moge tak zrobic ?(ciągi) : la jakich wartości x liczby
3x+1
2x−4
5x+3
tworzą w danej kolejności ciąg arytmetyczny
czy moge to zrobić tak

2x−4=3x+1 i 5x+3=2x−4

tylko ze nie wiem jak to dalej rozw poprawnie prosze o pomoc i z
góry dzięki .
16 mar 12:11
Dominik: warto zaznajomic sie z wlasnoscia ciagu arytmetycznego (jest ona w tablicach maturalnych CKE)
ja wole ja zapisywac od razu jako 2a
n = a
n − 1 + a
n + 1.
wiemy, ze:
a
n − 1 = 3x + 1
a
n = 2x − 4
a
n + 1 = 5x + 3
zatem mozemy ulozyc rownanie...
16 mar 12:15
Kaja: 2x−4−(3x+1)=5x+3−(2x−4)
2x−4−3x−1=5x+3−2x+4
−x−5=3x+7
−4x=12/:(−4)
x=−3
16 mar 12:21
Ania: dzieki wielkie, własnie Kaja, dzieki za poprowadzenie rozw moim pomysłem, ja robiłam tak ze
wychodziło mi 1 a powinno wyjść −3 .Dzieki Wam bardzo
16 mar 12:26
Dominik: Kaja z kolei zauwazyla, ze jesli mamy do czynienia z ciagiem arytmetycznym to an − an − 1 =
r oraz an + 1 − an = r, zatem
an − an − 1 = an + 1 − an
po wykonaniu prostych przeksztalcen (an − 1 na prawa strone, an na lewa) otrzymujemy
2an = an − 1 + an + 1
zatem sa to rownania rownowazne. wg mnie prosciej jest pamietac wlanosc ciagu arytmetycznego.
16 mar 12:27