matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyprowadzanie wzorów
nana:
Mamy wzory: M=−lmgsinφ i M=Iε To nam daje coś takiego: Iε=−limgsinφ
d
2
φ
Uwzględniamy, że: ε=
, otrzymujemy równanie różniczkowe:
dt
2
d
2
φ
mgl
+
sinφ=0
dt
2
I
Czy ktoś mnie oświeci skąd to ostatnie równanie się wzięło
16 mar 12:10