pomocy
Ann: Oblicz cos kata zawartego między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
którego ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi
podstawy .
16 mar 11:55
Ann: PROSZE!
16 mar 12:04
dero2005:

d = a
√2
| | a2 | |
hs = √(2a2) − (a2)2 = √4a2 − |
| = a2√15 |
| | 4 | |
h
s*a = h*2a
d
2 = h
2+h
2 − 2*h*h*cos α
(a
√2)
2 = 2h
2 − 2h
2 cosα
| | 15a2 | |
2a2 = 2( |
| ) − 2(U{15a2}{16)*cosα |: 2a2 |
| | 16 | |
| | 15 | | 15 | |
1 = |
| − |
| cos α |*16 |
| | 16 | | 16 | |
16 = 15 − 15 cosα
15cosα = 15 − 16
16 mar 12:37