okręgi
moniaaaa: Hejo , pomożcie mi z tym równaniem bo nie rozumiem ...
x2 + y2 − 4x − 6y + 12 = 0 to równanie okręgu .
Pomóżcie chociaż jak zacząć ,
dziekuję bardzo !
16 mar 11:30
Dominik: a co chcesz z tym rownaniem zrobic? przydaloby sie jakies polecenie do zadania.
16 mar 11:31
moniaaaa: zapisać w postaci ogólnej równanie
16 mar 11:34
Dominik: (x − a)2 + (y − b)2 = r2
x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0
r2 = a2 + b2 − c > 0
czyli x2 + y2 − 4x − 6y + 12 = 0 mozna zapisac jako
x2 + y2 − 2 * 2 * x − 2 * 3 * y + 12 = 0
a = 2
b = 3
c = 12
r2 = a2 + b2 − c = 22 + 32 − 12 = 4 + 9 − 12 = 1
podstawiajac do rownania okregu
(x − 2)2 + (y − 3)2 = 1
16 mar 11:41
moniaaaa: dziękuję bardzo!
16 mar 11:45
Dominik: wypada te proste wzorki zapamietac, choc w razie czego znajduja sie one w tablicach maturalnych
CKE.
16 mar 11:46
Krzysiek : Dominik −przeciez to rownanie na gorze jest w postaci ogolnej . Nasza Monia chyba chciala w
postaci kanonicznej . Co: oczywiscie zrobiles .
16 mar 22:29