plis !!!
NEMO: Losujesz dwie niepowtarzające się cyfry ze zbioru

1,2,3,4].Ile jest wyników tego
doświadczenia
16 mar 11:10
WhiteChocolate: No to układamy:
12,13,14
21,23,24
31,32,34
41,42,43
Ω=12
16 mar 11:23
WhiteChocolate: |Ω|=12*
16 mar 11:24
NEMO: Dzięki bardzo za pomoc )
16 mar 11:48
Dominik: w sposob inny niz recznie wypisywanie wszystkich kombinacji (bo co jesli pytaliby nas o 5
niepowtarzajacych sie cyfr ze zbioru A={0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}?)
jako ze mamy 4 cyfry do wyboru to niewatpliwie pierwsza z nich mozemy wybrac na 4 sposoby.
druga, jako ze musi byc rozna od pierwszej, mozna wybrac juz tylko na 3 sposoby. zgodnie z
regula mnozenia wynikow szukanego doswiadczenia jest 4 * 3 = 12
16 mar 11:52
jajo: DOMINIK czyli jesli 5 cyfr ze zbioru A={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
to po prostu jest 5*4=20. Tak?
1 kwi 12:41
123: Nie
Zacznijmy od tego czy te cyfry mają mieć sens czy mogą sie zaczynać od 0.
Jesli moga sie zaczynac od 0 to 5 cyfr ze zbioru A={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} mozna wybrac na:
10*9*8*7*6
1 kwi 12:44
123: sposobow
1 kwi 12:44