matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka oznaczona
JK:
Witam.Stanąłem na ostatnim zadaniu i nie mogę go ruszyć.
∞
dx
∫
x
2
(x+1)
1 zacząłem rozwiązywać:
1
1
1
−∫
+∫
+∫
=
x
x
2
x+1
x+1
1
ln
−
x
x
t+1
1
∞
ln
−
−ln2+1 = ln
.. dalej już nie rozwiązuje bo bzdury.
t
t
∞
Wynik powinien wynosić 1−ln2
16 mar 10:50
AC:
musisz obliczyć granicę
t+1
1
lim
t→
∞
ln
= ln ( lim
t→
∞
(1 +
)) = ln 1 = 0
t
t
druga granica
1
lim
t→
∞
= 0
t
i wszystko pasuje
16 mar 11:03
JK:
Dziękuje.
16 mar 11:50