trygonometria
prosze o pomoc ;(: zad1)oblicz wartość wyrażenia sinx − 3cosx / sinx + 3cosx , dla tgx=3
zad2) sinα+cosα / cosα = 1+ tgα
zad3) cosα / 1−sinα + cosα / 1+ sinα = 2
16 mar 09:58
+-: Wskazówki
| | sinx | |
1. tgx=3 → |
| =3 →sinx=3cosx
|
| | cosx | |
2. podziel
3. napisz to w sposób jednoznaczny
16 mar 10:23
prosze o pomoc ;(: czy w 1 wyjdzie 0 ? Nie mam pomysłu zeby zrobić te zadania

Pomoże ktoś wiecej ?
16 mar 10:51
Kaja: | | sinx | | sinx | |
zad.1.tgx= |
| więc |
| =3/*cosx |
| | cosx | | cosx | |
sinx=3cosx
| sinx−3cosx | | 3cosx−3cosx | |
| = |
| =0 |
| sinx+3cosx | | 3cosx+3cosx | |
16 mar 12:12
Kaja: | | sinα+cosα | | sinα | | cosα | |
zad.2. |
| = |
| + |
| =tgα+1 |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
16 mar 12:14
Kaja: | | cosα | | cosα | |
zad.3. |
| + |
| = |
| | 1−sinα | | 1+sinα | |
| cosα(1+sinα) | | cosα(1−sinα) | |
| + |
| = |
| (1−sinα)(1+sinα) | | (1−sinα)(1+sinα) | |
| cosα+cosαsinα | | cosα−cosαsinα | | 2cosα | | 2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 1−sin2α | | 1−sin2α | | cos2α | | cosα | |
16 mar 12:19
prosze o pomoc ;(: wielkie dzięki ; ) teraz to takie proste się wydaje
16 mar 14:01
Kaja: no to się cieszę, że pomogłam
16 mar 14:05
proszę o pomoc :(: Kaja pomożesz jeszcze w tym?
uprość wyrażenie tak aby występowała w nim jedynie funkcja cos.
1) 1−tgα / 1+tgα
2) tg / tgα+1
i
Wyznacz długości boków trójkąta ABC, mając dane:
a) a=6 cosα=1/5
b) c=pierwiastek z 5 tgα=3
16 mar 17:50