proszę o rozwiązanie
rado: wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkty:
A=(−1,−2) B=(−3,−2)
A=(−1,0) B=(0,1)
16 mar 09:28
an: a) A=(−1,−2), B=(−3,−2)
y=ax+b
Tworzymy uklad rownan za x podstawiajac −1 i −3, oraz za y: −2 i −2 do postaci ogolnej: y=a*x+b
−2=a*(−1)+b −2=a*(−3)+b
−2= −a+b −2= −3a+b
a=b+2 a= (b+2)/3
przyrownujemy oba a i mamy:
b+2=(b+2)/3 /*3
3b+6=b+2 /−b−6
2b=−4 / :2
b= −2
wstawiamy b= −2 do obojetnie ktorego wzoru na a np a=b+2 (ktory krok wczesniej obliczylismy)
a= −2+2 =0
zatem rownanie prostej o rownaniu ogolnym y=ax+b u nas wyglada y=0*x + (−2)
czyli y= −2
b) A=(−1,0) B=(−3, −2)
ta sama metoda co wyzej
16 mar 09:40
Krzysiek : Taka mala uwaga. Rownanie prostej y=ax+b to rownanie w postaci kierunkowej a nie ogolnej
16 mar 10:02
rado: to mógłbyś to krzysiek rozwiązać mi>?
16 mar 10:13
Krzysiek : To masz rozwiazane dobrze tylko ze rownanie y=−2 jest postaci kierunkowej
A natomiast postac ogolna wyglada tak Ax+By+C=0 Wiec tam gdzie an napisala ogolnej masz
wstawic sobie kierunkowej i bedzie git.
16 mar 13:03