proszę o rozwiązanie
zuza: wyznacz współrzędne jednego końca odcinka znając współrzędne punktu S będącego środkiem odcinka
i współrzędne punktu P będącego drugim końcem tego odcinka:
A) S=(0,2) P=(3,4)
B) S=(−1,2) P=(2,1)
C) S=(1/2,3/4) P=(0,1)
D) S=(√2,1−√3) P=(√2+1,1+√3)
16 mar 09:09
Krzysiek : napisz wzor na wspolrzedne srodka odcinka
16 mar 10:16
zuza: xa+xb/2
ya/+yb/2
16 mar 10:18
Krzysiek : | | xa+xb | | ya+yb | |
Inaczej xs= |
| to samo ys= |
| \Wezmy przyklad a |
| | 2 | | 2 | |
U nas x
s=0 a y
s=2 natomiast przyjnijmy ze wspolrzedne punktu P sa koncem tego odcinka
wiec x
b=3 a y
b=4
Podstawmu do wzoru i mamy
| xa+3 | |
| =0−−−−−−−pomnozmy obie strony wyrazenienia przez 2 zeby pozbyc sie mianownika i mamy |
| 2 | |
x
a+3=0*2 to x
a+3=0 tox
a=−3
y
a+4=2*2
y
a+4=4 to y
a=4−4 to y
a=0 wiec wspolrzedne poczatku odcinka (oznaczmy do np M maja
wspolrzedne M(−3,0)
Zrob tak samo z pozostalymi przykladami
16 mar 10:47
Krzysiek : Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U
16 mar 10:48