Pilne !
Ada: Dla jakich m i n wielomiany W(x)=x3−3(m−2)x2+4x−5 oraz Q(x)=x3−6x2+11x−m2+5m sa równe?
15 mar 23:25
Eta:
Najpierw napisz porządnie treść zadania!
15 mar 23:27
Ada: Napisałam porządnie!
15 mar 23:29
Eta:
Te wielomiany nie są równe!
Myślę,że jednak źle napisałaś treść... gdzie jest "n"?
15 mar 23:30
Ada: Dla jakich m i n wielomian W(x) =x3−mx2+nx−6ma miejsca zerowe w punkcie 1i 3?
O to zadanie mi chodziło , mój błąd. Przepraszam !
15 mar 23:36
dawid: 0=1 − m + n −6 ⇒ n=−1 +m +6
0= 27 − 9m + 3(m + 5) −6
0 = 21 − 6m + 15
6m= 36
m=6
n= −1 + 6 +6
n= 11
15 mar 23:51
Anka: liczysz W(1)=0 i W(3)=0 i układ równań
15 mar 23:51
Eta:
No widzisz? miałam rację

Rozwiąż układ równań:
W(1)=0 ⇒1
3−m*1+n*1−6=0
W(3)=0 ⇒3
3−m*9+n*3−6=0
15 mar 23:54
Eta:
Ooo ...jak poprawnie napisałaś treść... to wszyscy się "rzucili" do rozwiązania
15 mar 23:55
Anka: hahaha
16 mar 00:00