| x | a2 | x | ||||
Wykaż, że ∫√a2−x2dx= | √a2−x2 + | arcsin | + C | |||
| a | 2 | |a| |
| a2 | a2 | a2 | x | a2 | x | ||||||
∫dt + | sint = | arcsin | + | sin(arcsin | )= | ||||||
| 2 | 4 | 2 | a | 4 | a |
| a2 | x | ax | |||
arcsin | + | = ![]() CO DALEJ![]() 1 "człon" już mam zrobiony![]() | |||
| 2 | a | 4 |
| x | ||
t=arcsin | ||
| a |
| 1 | cos2t | |||
cos2t= | + | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
∫cos(2t)dt = | sin2t+C | |
| 2 |
| x | x | |||
=2 sin(arcsin | ) *cos(arcsin | )= [arcsinx=arccos√1−x2] | ||
| a | a |
| x | x2 | |||
=2* | *cos(arccos√1− | )= | ||
| a | a2 |
| x | x2 | |||
=2* | *√1− | |||
| a | a2 |
| x | a2 | x | ||||
∫√a2−x2dx= | √a2−x2+ | arcsin | +C | |||
| 2 | 2 | |a| |