Prosze o pomoc..
Ada: Dla jakich x liczby 3,x−1,4x+2 sa trzema kolejnymi liczbami ciągu arytmetycznego?
Całe zadanie jak można .
15 mar 23:12
qaz: x−1−3=4x+2−(x−1) rozwiąż..
15 mar 23:14
15 mar 23:15
Ada: Jakbym wiedziała jak to bym tutaj nie pisała..
15 mar 23:15
Eta:
Przeczytaj i się nauczysz
15 mar 23:15
bezendu:
a2−a1=a3−a2
x−1−3=4x+2−(x−1)
x−4=4x+2−x+1
x−4x+x=1+2+4
−2x=6 / (−2)
x=−3
15 mar 23:17
15 mar 23:17
Bogdan:
albo od razu z własności ciągu arytmetycznego (tę własność Ado powinnaś jednak znać)
2a2 = a1 + a3
16 mar 01:22