funkcji
nilk: Dana jest funkcja: f(x) = x
2−2x −3
a) przedstaw podaną funkcję w postaci kanonicznej i iloczynowej
b) narysuj wykres funkcji f(x)
c) rozwiąż nierówność: f(x) < 0
jak odpowiedz na c
15 mar 22:52
nilk: prosze odpowiedz
15 mar 22:53
dawid: a)
kanoniczna: y= a(x−p)
2 +q
Δ = 4 − 4*1*−3 = 16
q=
−Δ4a=
−164= −4
y= (x − 1)
2 −4
15 mar 23:07
dawid: postac ilocznowa: y=a ( x−x1)(x−x2)
x1 = u{2 − 4{{2} = −1
x2 = 2+42= 3
a=1
y= (x+1)(x−3)
15 mar 23:10
Eta:
y
w=q= f(x
w)=f(1)= 1
2−2*1−3= −4
postać kanoniczna: y=(x−1)
2−4
postać iloczynowa: y=x
2−2x−3= (x−3)(x+1)
f(x)<0 ⇔
x€ (−1,3)
15 mar 23:14
nilk: prosze odpowiedz na C
15 mar 23:24
Eta:
c) x€(−1,3)
15 mar 23:26
Licealista: Zamaskowana Eta zrobiła Ci ten przykład na rysunku. Wystarczy tylko odczytać przedział.
15 mar 23:27
Eta:
15 mar 23:28