matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
mlodziaszek:
Oblicz granicę Lim(x−ln(x−1)) Proszę pomóżcie. x→∞
15 mar 22:50
asdf:
bez limesów:
ln(x−1)
x(1 −
)
x
teraz liczę granice:
ln(x−1)
∞
1
*1
x−1
1
= [
] =
=
= 0
x
∞
1
x−1
x(1− 0) = x =
∞
15 mar 23:13