kombinatoryka
dawid: Ile jest liczb trzycyfrowych wiekszych od 835, którch cyfry sie nie powtarzają?
15 mar 22:39
Licealista: masz mało możliwości.
podpowiem. skoro liczba setek =8 to liczba z twojego zadania musi mieć pierwszą liczbę =8/9
15 mar 22:41
dawid: 2*7*5?
15 mar 22:48
Anka: 8 3
_
4 możliwośći
8
_
5 9 5*9=45
_
1 9 8 1*9*8= 72
4+45+72= 121 takich liczb
15 mar 23:11
Anka: fuuuu zle sie wyslalo.
15 mar 23:11
dawid: musi wyjść 115
15 mar 23:17
Anka:
8 3
−
3 możliwości ( liczby 6,7,9)
8
− −
5 8 5*8=40
− − −
1 9 8 1*9*8=72
3+40+72=115 takich liczb
mysle ze teraz jest dobrze xd
15 mar 23:18
Anka: czyli jest dobrze
15 mar 23:18