matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
dawid:
Kat α jest ostry oraz sinα *
1
tgα
=
1
6
. Ile wynosi wartośc wyrażenia cosαtgα? A.
√
35
6
B.
√
37
6
B.
1
6
D.
6
√
35
35
Dzieki
15 mar 22:34
pigor:
... np. tak :
1
1
1
cosα
1
sinα*
=
⇒ sinα*ctgα=
⇒ sinα*
=
⇒
tgα
6
6
sinα
6
1
35
⇒
cosα=
1
6
⇒ sin
2
α=1−cos
2
α= 1−
=
⇒
sinα=
1
6
√
35
,
6
36
sinα
a więc
cosα tgα=
cosα
=
sinα=
1
6
√
35
, czyli odp..
A
cosα
15 mar 23:00
Eta:
1
cosα=
to:tgα=
√
35
6
1
cosα*tgα=
√
35
6
15 mar 23:07