wartośc bezwględna
dawid: Jaką postac przyjmuje wyrażenie
√x2 − 2x +1 − |3−x| dla x ε (1;3)? Dzięki
15 mar 22:26
bezendu:
√x2−2x+1=|x−1|
|x−1|−|3−x|=x−1−(3−x)=x−1−3+x=2x−4
15 mar 22:31
irena_1:
√x2−2x+1−|3−x|=√(x−1)2−|3−x|=|x−1|−|3−x|=−x+1−(3−x)=−x+1−3+x=−2
x ∊ (1, 3)
x−1<0
|x−1|=1−x
3−x>0
|3−x|=3−x
15 mar 22:32
asdf: Wiem, że symbol ε fajnie wygląda, ale to nie jest to samo co symbol ∊

"Znaczek" ε poznasz na
studiach
15 mar 22:33
pigor: ... , otóż, x∊(1;3), to
√x2−2x+1−|3−x|= √(x−1)2−|3−x|= |x−1|−(3−x)= x−1−3+x=
2x+4 . ...
15 mar 22:34
pigor: ... o kurcze , "nie umiem" redukować, −1−3= −4

, przepraszam
15 mar 22:35
dawid: wgl klucza odp musi wyjść 2x − 4
15 mar 22:37
bezendu: czyli dobrze rozwiązałem
15 mar 22:39
dawid: Dzięki bezendu
15 mar 22:46