pigor: ... , ja to widzę np. tak:
1) r=2 i α=30
o=
π6 ⇒
l= α*r=
π6*2=
13π − szukana długość łuku ,
oraz
P= 12l*r=
12*
13π*2=
13π jedn.
2 − szukane pole wycinka
koła.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) α=18
o=
π10 ⇒ P=24π ⇔
12l*r=24π /*2 ⇔ l*r=48π i αr
2=48π ⇔
⇔
110π r
2=48π /*10
1π i l*r=48π ⇒ r
2= 480 i l*r=48π ⇔
⇔ r=
√16*30 i l*4
√30=48π ⇔
r=4√30 i 30 l=12
√30π ⇒
l=25√30π,
a więc
r=4√30 − szukana długość promienia , oraz
l=25√30π − szukana długość łuku okręgu , to może ja tyle . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−