ktoś pomoże
tamara: zapisz wzór funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej;
a) f(x) = 1/2x2+3x−8
mi wyszło f(x)= 1/2(x+22)(x−19) − dobrze?
b) f(x)= (x+1)2+x+1
mi wyszło f(x) = (x+2)(x+1) − good?
c) f(x) = (2x−1)(2x+2)
tu nie wiem − rozwiąż proszę
15 mar 21:12
Mila: a) f(x) = 1/2x
2+3x−8
| | −3−5 | | −3+5 | |
x1= |
| =−8 lub x2= |
| =2 |
| | 1 | | 1 | |
| 1 | | 1 | |
| x2+3x−8= |
| (x−2)*(x+8) |
| 2 | | 2 | |
b)
f(x)= (x+1)
2+(x+1)=(x+1)(x+1+1)=(x+1)(x+2)
c)
| | 1 | | 1 | |
f(x) = (2x−1)(2x+2)= |
| (x− |
| )*2(x+1) |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 22:04
asdf: | | 1 | | 1 | |
(2x − 1)(2x + 2) = 2(x− |
| )*2(x+1) = 4(x− |
| )(x+1) |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 22:08