help
nika: rozwiąż nierówność kwadratową:
−2(x−1)(x+3)≥0
mi wyszła Δ=−23
i to na tym koniec czy trzeba rysunek?
15 mar 21:06
heja: źle całość
15 mar 21:12
nika: to jak ma być
15 mar 21:13
heja: Δ źle
policz jeszcze raz albo od razu wyznacz pierwiastki
jaką masz teraz postać? .....
15 mar 21:15
nika: sorry, pomyliłam się.... mi chodzi o to jak to przemnożyć by rozwiązać tą nierówność przez Δ.
nie mam nic o postaci − mam tylko rozwiazać
15 mar 21:21
Mila:

−2(x−1)(x+3)≥0
Δ liczysz po to , aby trójmian kwadratowy przedstawić w postaci iloczynowej. Tu już masz postać
iloczynową
Wykresem jest parabola skierowana w dół, a=−2<0
miejsca zerowe:
x=1 , x=−3
−2(x−1)(x+3)≥0⇔x∊<−3,1>
15 mar 22:14