irena_1:
sin
2x+sinx−1=0
Δ=1+4=5
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
sinx= |
| <−1 lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Są więc 4 takie kąty.
| | π | |
Oznacz x1 najmniejsze rozwiązanie, czyli x1∊(0; |
| ) |
| | 2 | |
Następne rozwiązania w danym przedziale to:
x
2=π−x
1
x
3=2π+x
1
x
4=3π−x
Suma pierwiastków:
x
1+π−x
1+2π+x
1+3π−x
1=6π
Prawdziwa jest pierwsza odpowiedź
PW: Rozwiążmy problem najpierw na przedziale (0,2π).
sin
2x+sinx=1
(1) sinx(sinx+1)=1
| | 3 | |
Jeżeli sinx=−1, czyli x= |
| π, to równanie nie jest spełnione. Dla pozostałych x jest |
| | 2 | |
sinx+1>0, a więc z (1) wynika, że również musi być sinx>0. Oznacza to, że pierwiastek x
1 (o
ile istnieje) jest taki, że sinx
1>0, czyli x
1∊(0,π).
| | π | |
Na tym przedziale funkcja sinus jest symetryczna względem osi x= |
| , a więc istnieje |
| | 2 | |
| | x1+x2 | | π | |
jeszcze jeden pierwiastek x2, taki że |
| = |
| , czyli x1+x2=π |
| | 2 | | 2 | |
Na przedziale (2π,4π) istnieją dwa następne pierwiastki równania (1), różniące się od
poprzednich o 2π, czyli x
3=x
1+2π i x
4=x
2+2π, zatem
x
1+x
2+x
3+x
4 =(x
1+x
2)+(x
1+x
2)+2π+2π=π+π+2π+2π=6π,
a więc zgadzam się z
ireną−1.
Przyznaję bez bicia, że liczenie rozwiązań równania (1) pominąłem (napisałem: "o ile
istnieje"). więc zrobię to teraz:
u
2+u−1=0
Δ=5,
| | −1+√5 | |
jednym z pierwiastków jest dodatnia liczba |
| <1 (u jest wartością funkcji sinus) ,a |
| | 2 | |
więc (1) ma pierwiastki.
Nie poprawiam w żadnym razie świetnego rozwiązania
ireny 
, chciałem po swojemu
zobaczyć, czy nie da się tego inaczej uzasadnić, ale nasze rozumowania w gruncie rzeczy są
identyczne.