parametr m
Siti: Dla jakiej wartości parametru m suma pierwiastków równania (x−2)(−x2−m2x+4)=0 jest
największa.
To już końcówka zadania nie nie wiem jak sobie z tym poradzić. M będzie tu zależne od
wierzchołka? xw=−b2a=−m22?
15 mar 20:28
Saizou : suma pierwiastków ma być największa zatem obliczmy sumę pierwiastków f. kwadratowej
a do tego trzeba dorzucić jeszcze jeden pierwiastek =2
wówczas otrzymamy funkcję
g(m)=−m
2+2
| | −b | | 0 | |
i fmax jest w wierzchołku, zatem Xw= |
| = |
| =0 |
| | 2a | | −2 | |
+ warunek że Δ≥0
15 mar 20:42
Saizou : tak mi się wydaje
15 mar 20:42
Siti: Dziękuję, nikt nie ma innego pomysłu, więc widocznie rozwiązanie dobre

deltę policzyłam wcześniej i jest zawsze większa równa zero.
16 mar 11:54
Saizou : dla m=0
(x−2)(−x2+4)=(x−2)(x−2)(x+2) zatem suma pierwiastków wynosi 2+2−2=2
i jeszcze sprawdziłbym rozwiązanie dla Δ<0
czyli suma pierwiastków wynosi 2
16 mar 11:58
Saizou : znaczy się dla m=0 mamy
(x−2)(−x2+4)=(x−2)(4−x2)=(x−2)(2−x)(2+x)=0
x=2 x=2 x=−2, za 2 jest pierwiastkiem podwójnym
liczonym jako jeden
Sx=2+(−2)=0
16 mar 12:12
Siti: Dziękuję za rozpatrzenie wszystkich przypadków. Zawsze zapominam, zę rozwiązanie trzeba rozbić
w zależności od delty.
16 mar 12:23