pomocy
nika: Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli określonej wzorem:
A) f(x)= (x+2)(x−4)
B) f(x)= −x2+6x+3
C) f(x)= (2x+3)2
D) f(x)= −(2x−1)2+(2x−1)
w B mi wyszło : W(3,12) czy dobrze
i proszę o zrobienie A C D gdyż mam mały problem z przemnożeniem
15 mar 20:26
irena_1:
A)
f(x)=(x+2)(x+4)
q=f(1)=(1+2)(1−4)=3*(−3)=−9
W=(1; −9)
15 mar 20:28
irena_1:
B)
Dobrze
C)
| | 3 | | 3 | |
f(x)=(2x+3)2=[2(x+ |
| )]2=4(x+ |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 20:30
nika: ale w A ma być −4 a nie +4
15 mar 20:31
irena_1:
D)
f(x)=−(4x
2−4x+1)+2x−1=−4x
2+4x−1+2x−1=−4x
2+6x−2
Δ=6
2−4*(−4)*(−2)=36−32=4
15 mar 20:35
irena_1:
Tak, widzę, pomyliłam przy zapisie, ale w obliczeniach jest dobrze.
15 mar 20:36
nika: a mi w A wyszło W(1,7) to nie wiem
15 mar 20:39
irena_1:
Ale f(1)=−9
15 mar 20:46
nika: a czemu f(1) a nie q tak jak w pozostałych?
15 mar 20:46
irena_1:
Jeśli p=1, to q=f(p)=f(1)
f(x)=(x+2)(x−4)=x
2−4x+2x−8=x
2−2x−8
Δ=(−2)
2−4*1*(−8)=4+32=36
15 mar 22:26