noga z matmy
prosząca o pomoc!!!: 1.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o obwodzie równym 24. Oblicz pole powierzchni całkowitej
i objętość tego walca.
2.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o
przekątnej równej 4.
3.Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 21π. Oblicz objętość tego stożka jeżeli
tworząca stożka jest dwa razy dłuższa od promienia jego podstawy
4.Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnej równej 10. Oblicz
objętość tego stożka.
15 mar 20:26
rafal: r=3
H=6
1. Pc= 2πr2 + 2πrH= 2π*9+2π*3*6= 18π+36π=54π (j3)
ob=πr*2H=π*9*6= 54π (j2)
2. podobnie tylko r=√3, a H= 2√3
3.Pc= 21π
Pc=πr2+πrl
l=2r
Pc= πr2+πr*2r
Pc=3πr2
3πr2=21π
r2=7
r=√7
ob= 1/3 * πr2*H
ob= 1/3*π*7*√21 =7√213 π
4.r=5√2
H=5√2
ob=1/3*π*r2 * H= 1/3 * π* 50 * 5√2= 8313π√2
15 mar 21:11
dero2005:

zad 1
d = h
2d + 2h = 4h = 24
h = d = 6
| | πd2 | |
Pc = |
| + πdh = 18π + 36π = 54π |
| | 2 | |
15 mar 21:11