15 mar 20:03
Eta:
zastosuj wzory cos(α+β)=... i cos(α−β)=...
Podnieś następnie do kwadratu, zredukuj wyrazy i ładne równanko otrzymasz
15 mar 20:08
Fixed: Na maturze i tak pewnie takiego nie będzie ^^
15 mar 20:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos
2(a+b) − cos
2(a−b) = (cos(a+b))
2 − (cos(a−b))
2 =
= (cosacosb − sinasinb)
2 − (cosacosb + sinasinb)
2 =
=(cosacosb − sinasinb − cosacosb − sinasinb)(cosacosb − sinasinb + cosacosb + sinasinb)=
=(−2sinasinb)(2cosacob) = −2sinacosa*2sinbcosb = −sin(2a)sin(2a) = −sin(2x)sin(π/3) =
dalej sobie poradzisz
15 mar 20:10
Kipic: dobra dzieki kapuje

Artur jak zwykle hardcorowe obliczenia
15 mar 20:14
Fixed: Wytłumaczysz od momentu −2sinacosa*2sinbcosb = ...? Jak sie z tego zrobiło −sin(2a)sin(2a) ? I
dalej −sin(2x)sin(π/3)
15 mar 20:16
Kipic: z funkcji podowjonego kata masz sin2α=2sinαcosα
15 mar 20:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
a później podstawiłem ... a=x ; b= π/6
15 mar 20:18
Fixed: No tak... bo przeciez to bylo w zadaniu, o to mi chodzilo
15 mar 20:22