proszę o sprawdzenie i rozwiązanie
nika: zapisz w postaci kanonicznej funkcję kwadratową
A) f(x)=(x−2)(x−4)
B) f(x)=−x2−4x+3
C) f(x)= (2x−1)2
D) f(x)= −(x+1)2+(x+1)
mi wyszło tak:
A) f(x)=1(x−3)2+4
B) f(x)= −1(x+2)2+4,5
C) f(x)= 2(x−1)2−1
a D nie wiem jak wymnożyć i zrobić
15 mar 20:01
nika: pomoże mi tu ktoś ?
15 mar 20:16
nika: hello

jest tu kto? ?
15 mar 20:27
nika: mogę liczyć na kogoś?
15 mar 20:45
asdf: (x−2)(x−4)
x
1 = 2
x
2 = 4
f(3) = (3−2)(3−4) =1*(−1) = −1
y = (x−3)
2 − 1
15 mar 20:46
asdf: c)
tu możesz tak szybko, korzystając z takiego wzoru:
| | b | | b | |
(a +b)2 = (a(1+ |
| ) )2 = a2(1+ |
| )2, oczywiście a ≠ 0 |
| | a | | a | |
może na przykładzie bardziej Ci to wyjasnię:
| | 1 | | 1 | |
(2x−1)2 = ( 2(x− |
| ))2 = 22*(x−U{1}{2])2 = 4(x− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 20:49
nika: a ja miałam żle? bo ja robiłam licząc p,q i Δ oraz miejsca zerowe to tak nie może być?
15 mar 20:51
nika: a A się pomyliłam i zamiast 4 ma być −1.
a możesz mi sprawdzić czy dobrze zrobiłam B i C oraz wyliczyć D?
15 mar 20:55
asdf: porównaj wyniki to będziesz wiedzieć czy masz dobrze. Jeżeli liczyłaś p, q to dobrze
próbowałaś, ale jak nie wyszło − poszukaj błędów w swoich rachunkach (ewentualnie podeslij to
się znajdzie

)
D)−(x+1)
2 + (x+1)
To możesz na dwa sposoby:
−(x+1)(x+1) + (x+1) = (x+1)(−x−1+1) = −x(x+1)
lub normalnie:
−( x
2 + 2x + 1) + x+1 = −x
2 −2x − 1 + x + 1 = −x
2 − x = −x(x+1)
p = x
1 + x
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
q = f(−1/2) = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
15 mar 21:13
asdf: | | −1 | |
p = (0−1)/2 = |
| , tak powinno być  zapomnialem nawiasu ( w 3 linijce od dołu) |
| | 2 | |
15 mar 21:14
nika: B)
p=−2
Δ=18
q=4,5
i wyszło mi to f(x)= −1(x+2)2+4,5
15 mar 21:18
asdf: −x2 −4x + 3
Δ = 16 + 12 = 28
15 mar 21:20
nika: p=−2 Δ=28 q=7 i wyszło mi to f(x)= −1(x+2)2+7 tak?
15 mar 21:24
nika:
C
p=1 Δ=8 q=−1i wyszło mi to f(x)=2(x−1)2−1
tak?
15 mar 21:25
asdf: wiesz co to wolfram?
15 mar 21:27
nika: nie
15 mar 21:29
15 mar 21:32
nika: ale on robi to w innej formie niż ja... ja robię przez p q itd....
15 mar 21:35
asdf: mozesz miec inaczej przedstawioną funkcję, np:
x(4x − 4) + 1
ale próbuj sama rozwiązywać zadania i wyniki sprawdzać tym wolframem, jak chcesz szukać miejsc
zerowych funkcji to piszesz, np.
x2 + 2x = 0
itd..
mozesz tez liczyc od argumentów funkcje, np. jak chcesz policzyć wartosc funkcji dla x = 0
y=4x2+3
to piszesz:
y = 4x2 + 3 and x = 0, jest to rownowazne z f(0) = 4x2 + 3
na dole masz wynik (solution):
x = 0; y = 3
15 mar 21:37
asdf: no i co z tego, ze inaczej − sprawdzaj wyniki a nie licz na gotowce..tak to sie nic nie
nauczysz.
15 mar 21:38
nika: roots − to są miejsca zerowe?
15 mar 21:40
asdf: o co Ci chodzi? daj linka to Ci powiem.
P.S Nie lubie rozmawiac z kims kto nie precyzuje swojej wypowiedzi
15 mar 21:51