prostopadłościan i graniastosłup:(
pomóżcie proszę!!!: 1. Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratu tworzy z wysokością tego prostopadłościanu
kąt o mierze 30○ . Wysokość tego prostopadłościanu wynosi 8. Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego prostopadłościanu.
2. Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością
graniastosłupa kąt o mierze 60○ . Krawędź podstawy ma długość równą 12. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa
15 mar 20:00
dero2005:

h = 8
P
c = 2a
2 + 4ah = dokończ
15 mar 20:12
dero2005:

a = 12
h = 4
√3
V = P
p*h =
15 mar 20:16
pomóżcie proszę!!!: dziękuję
15 mar 20:21