postać ogólna
nika: zapisz w postaci ogólnej funkcję kwadratową:
a) f(x)= 2(x−1) (x+2)
b) f(x)= 2(x−1)2 +1
c) f(x)= (x+1)2+(x−1)2
d) f(x) = (x−2) (x+2) + 2x+2
mi wyszło tak:
A) f(x)=4x2+2
B) f(x)= 2x2−2+1
a w C i D nie wiem jak
proszę o sprawdzenie i rozwiązanie C i D
15 mar 19:56
Kipic: C) f(x)=2x+2 +2x−2 ⇒ f(x)= 4x
D)f(x)=x2+2x−2x−4 +2x +2 ⇒f(x)=x2+2x−2
15 mar 19:58
nika: a A i B zrobiłam dobrze?
15 mar 20:02
Kipic: tylko teraz zauwazylem czy tam w punkcie B) nie powinno byc tak : 2(x−1)2 + 1
to wtedy jesli do potegi 2 jest w podunkcie C i D to co innego wychodzi
15 mar 20:05
Kipic: tylko teraz zauwazylem czy tam w punkcie B) nie powinno byc tak : 2(x−1)2 + 1
to wtedy jesli do potegi 2 jest w podunkcie C to co innego wychodzi
15 mar 20:05
nika: a) f(x)= 2(x−1) (x+2)
b) f(x)= 2(x−1)2 +1
c) f(x)= (x+1)2+(x−1)2
d) f(x) = (x−2) (x+2) + 2x+2
tak ma być sorry za błędy − możesz teraz mi to sprawdzić i rozwiązać
15 mar 20:07
Kipic: Dobra teraz sie zmienia

w :
A) f(x) = 2(x−1)(x+2) ⇒ f(x) = 2x
2+2x−4
B) f(x) = 2(x−1)
2+1 ⇒ f(x) = 2(x
2−2x+1)+1 =2x
2 −4x +3
C)f(x) = (x+1)
2 + (x−1)
2 ⇒ f(x) =x
2+2x+1 +x
2−2x+1 ⇒ f(x)=2x
2+2
D)f(x)=x
2+2x−2x−4 +2x+2 ⇒ f(x)=x
2+2x−2
15 mar 20:12
nika: i to tylko tyle trzeba w tym zadaniu wpisać?
15 mar 20:13