równianie z logarytmem w potędze
pasażer: Mógłby mi ktoś pomóc z takim równaniem? Nie wiem czy powinienem sprowadzać obustronnie do tej
samej podstawy (jeśli tak, to w jaki sposób) czy jest na to inny sposób. Bardzo proszę o
pomoc.
9log3 (x−3) = 4
W tej potędze jest to jest logarytm przy podstawie z 3.
15 mar 19:43
irena_1:
9log3(x−3)=32log3(x−3)=3log3(x−3)2=(x−3)2
15 mar 19:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
9log3(x−3) = (32)log3(x−3) = 32log3(x−3) = 3log3((x−3)2) = (x−3)2
wlasności logarytmów się kłaniają
15 mar 19:45
Fixed: (32)log3 (x−3) = 4
32log3 (x−3) = 4
3log3 (x−3)2 = 4
(x−3)2=4
Ale lepiej niech ktoś potwierdzi bo pewien nie ejstem
15 mar 19:46
Fixed: Aha, no to już jestem pewien
15 mar 19:46
irena_1:
x>3
(x−3)2=4
x−3=2 lub x−3=−2
x=5 lub 1<3
x=5
15 mar 19:46
pasażer: Dziękuję! Rozjaśniliście mi umysł
15 mar 19:53