Problem z zadaniem
Janek15: Hej,
Mam problem z zadaniem. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak je zrobić?
Na 10 strzałów pierwszy strzelec trafia do celu 9 razy, drugi 8 razy, a trzeci 7 razy. Każdy ze
strzelców oddał 1 strzał i okazało się, że jedynie 1 strzał jest celny. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że pierwszy strzelec trafił.
15 mar 19:41
irena_1:
A− trafił dokładnie jeden strzelec
P(A)=0,9*0,2*0,3+0,1*0,8*0,3+0,1*0,2*0,7=0,054+0,024+0,014=0,092
A∩B − trafił tylko I strzelec
P(A∩B)=0,9*0,2*0,3=0,054