Logarytmy
Marcin: Prosiłbym o rozpisanie:
36log24√23√2 wynik 12
91−log36 wynik 1/4
log4(log94√81) wynik −1/2
Z góry dziękuję za pomoc
15 mar 19:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 = log
33 <−−− własności logarytmów
log
33 − log
36 = log
3 (3/6) = log
3 (1/2)
9 = 3
2
a więc:
| | 1 | | 1 | |
91−log36 =(32)log3 (1/2) =3{2log3(1/2) =3log3((1/2)2) =( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 4 | |
15 mar 19:38
irena_1:
36log
2(2*2
13)
14=36log
2(2
43)
14=
15 mar 19:40
irena_1:
| | 1 | |
log4(log9(92)14)=log4(log9912)=log4 |
| = |
| | 2 | |
15 mar 19:43
Marcin: Kapuję WIELKIE DZIĘKI mam nadzieję, że nie będę miał więcej pytań.
Pozdr.
15 mar 19:51