układ równań z trzema niewiadomymi
pic: Czy ktoś pomoże mi rozwiązać ten układ równań? (wyznaczyć x)
{ xh = 12
{ d
2 = h
2 − 16
Proszę o pomoc. Pozdr
końcowe równanie wychodzi mi:
x
4 − 208x
2+576=0
x
2=t
t
2 − 208t+576=0
Δ=40960 √Δ = 64√10
t
1 = 104 − 32√10
t
2 = 104 + 32√10
z takimi wynikami po podstawieniu do x
2 nigdy nie wyjdą mi wyniki takie jak w odpowiedziach :c
(w odpowiedziach jest: x=8+2√10.....
15 mar 19:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyjdzie wyjdzie

podstaw a zobaczysz
15 mar 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że 32√10 > 104 ... czyli t1 odpada
15 mar 19:25
pic: no nie wychodzi.
x = 2√26+4√2 √√10 v x = −2√26−4√2 √√10
15 mar 19:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2 = 104 + 32√10 = 8(13+4√10)
15 mar 19:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
p{8(13+4√10)) =
√4*(26+8√10) = 2*
√16+10+8*√10 = 2
√16 + 2*4*√10+10 =
= 2*p{

4+
√10)2 = 2*(4+
√10) = 8 + 2
√10
tara
15 mar 19:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera ... skąd ten płaczek

= 2*
√ (4+√10)2 = ....
15 mar 19:59
pic: kurde dzięki

w życiu bym tego tak nie wyliczył. :c
Pozdrawiam
15 mar 20:29