Rozwiąż równanie
asioa11: | | 2 | |
Rozwiąż równanie: |
| −1 = x |
| | x−1 | |
15 mar 19:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
założenia

wspólny mianownik z lewej strony
odejmujesz
następnie mnozysz na krzyż
rozwiązujesz równanie kwadratowe
15 mar 19:31
asioa11: mogłabym prosić o rozwiązanie?
15 mar 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj nie nie nie ... sama musisz zrobić
zrobię pierwszy krok (znaczy drugi ... bo założenia sama napiszesz):
a Ty dalej 'ciągnij'
15 mar 19:33
asioa11: czyli : 2* (x−1) − (x−1)(x−1)=x
2x−2−x2−x−x+1−x=0
no i wychodzi chyba −x2−x−1=0 i delta ujemna, czyli dupa.
gdzie robię błąd?
15 mar 19:43