(-3x-1)^2
czupakadabra : (−3x−1)2 : witam chciałbym się upewnić czy tutaj stosuję wzór (a−b)2 ? wyszło mi 9x2 − 6x
+1
15 mar 19:09
zerohunter: No to teraz chyba delta co nie?
15 mar 19:10
czupakadabra : tak tak tylko chodzi mi czy dobrze to rozwiązałem czy ten − przed 3 coś mi zmienia
15 mar 19:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale po co delta

źle ...
+ 6x winno być
15 mar 19:12
akante: −3x to a a b to 1
15 mar 19:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
zmienia ... (−3−x)2 = (−(3+x))2 = (−1)2*(3+x)2 = 1*(3+x)2 = (3+x)2
15 mar 19:13
czupakadabra : Dzięki Artur
15 mar 19:14
akante: chcialbym tak wszytko widziec matematycznie jak artur

15 mar 19:15
czupakadabra : Ciekawe czy to dar od boga czy efekt ćwiczeń
15 mar 19:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
i jedno i drugie
ale przede wszystkim −−− efekt ćwiczeń
15 mar 19:23
czupakadabra : ja teraz siedzę nad analityczną ... i no szlag mnie trafia bo bardzo chcę .. mogę siedzieć
przed matmą długo ale nie mam pomysłu czasami .... żadnego
15 mar 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
czasami wystarczy świeże spojrzenie na zadanie −− przejdź się z psem na spacer ... zapalić
papieroska ... napić się coli i wróć
a jeżeli nie ... to niestety pozostaje tylko ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć
15 mar 19:27
czupakadabra : Chyba zacznę palić
15 mar 19:29
czupakadabra : Ej napisałbym Ci jedno zadanie z analitycznej i pokazał jak robię sprawdziłbyś czy chociaż idę
dobrym tokiem ?
15 mar 19:30
Fixed: Podawaj to zobaczymy
15 mar 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
to dawaj
15 mar 19:31
akante: logiczne myślenie w dzisiejszych czasach to czasami dar a czasami przekleństwo
15 mar 19:34
15 mar 19:34
czupakadabra : Punkty A( 1, √3) , B= (5, 5{3}) sąwierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C.
Więc tak obliczyłem odległość AB wynosi 8. Skoro jest to trójkąt równoboczny więc odległość CB
i AC też muszą być równe 8.
W odległości między AC zacząłem liczyć podstawiając √(x−1)2+(y−√3)2=8
to wyszło mi ( podniosłem wszystko do kwadratu by pozbyć się piewiastka ) x2−2x+y2−2√3y=60
a w odległości między BC √x−5)2+(y−5√3)2= 8 −−−> x2−10x+y2−10√3y=−36
Jest jakiś sens ?
15 mar 19:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
zrobiłbym to inaczej (prościej ... tak mi się wydaje)
nie ma co sie bawić w pierwiastki z sumy kwadratów
w trójkącie równobocznym ... wysokość spada na podstawę gdzie

oczywiście wysokośc jest prostopadła do podstawy
ile wynosi wysokośc w trójkącie równobocznym
15 mar 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
widzisz w jaki sposób chcę to zrobić
15 mar 19:41
Fixed: Też myślałem o tym sposobie Artur, dużo łatwiejszy tylko trzeba na niego wpaść
15 mar 19:42
czupakadabra : na srodek podstawy... czyli muszę policzyć środek odcinka AB a później podstawić odległośc
między AB to wysokości h=a√3/2 ?
15 mar 19:42
czupakadabra : hm.... wysokość mam 4√3 środek podstawy (3, 3√3)
15 mar 19:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawie:
1) wyznaczasz wektor [AB]
2) wyznaczasz polowę odcinka AB
3) wyznaczasz wektor prostopadły do wektora [AB]
4) odkładasz od punktu D (środek odcinka) zadaną długość wysokości 'h' po wektorze [DC] który
jest prostopadły do [AB]
wskazówka −−− będą dwa możliwe polożenia punktu C
15 mar 19:55
czupakadabra : nie wiem za bardzo co co chodzi chyba nie ma sensu żebyś mi tłumaczył .... wyszedł mi [ 4,
4√3 ] ale nawet nie wiem co on oznacza
15 mar 19:58
Artur_z_miasta_Neptuna:

czupakabra
jak nie na wektorach to możesz na prostych ... wektory po prostu troszeczkę szybciej się
wyznacza niż proste (jeszcze zależy w jakiej postaci się ów proste chce przedstawić.
musisz wyznaczyć prostą prostopadłą do odcinka AB ... przechodząca dokładnie przez połowę tegoż
odcinka ... wysokość trójkąta bowiem będzie się zawierać w tej prostej ... a co za tym idzie
... punkt C będzie należeć do tej prostej
15 mar 20:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
aby wyznaczyć prostą prostopadłą do odcinka AB co musisz mieć

albo równanie prostej
przechodzącej przez punkty A i B ... albo (wystarczy) wektor [AB] oraz współrzędne środka
tegoż odcinka
15 mar 20:04
czupakadabra : prosta przechodząca przez punkt A i B y=√3a ? czyli prostopadła y=i√3/3 ?
15 mar 20:10
czupakadabra : y=−√3/3a więc teraz hm do tej prostej należy punkt D.
15 mar 20:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
przesunięcie jeszcze ... współczynnik 'b' ... aby D należało
15 mar 20:14
czupakadabra : tylko współczynnik b mi wyszedł 0 ....
15 mar 20:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | √3 | |
i nie y=− |
| a tylko x  |
| | 3 | |
15 mar 20:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
możliwe ... nie wiem nie sprawdziałem
15 mar 20:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie nie ... 'b' nie może wyjść
| | √3 | |
3√3 = − |
| *3 +b → 3√3 = −√3 + b → b = 4√3 |
| | 3 | |
15 mar 20:18
czupakadabra : dla prostej na której leżą A i B mi wyszła
√3=a+b
5
√3=5a+b −−−−−> a=
√3 b=0 fuck
15 mar 20:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam tak ... wychodzi b=0
ale ważniejsze jest 'b' na prostopadlej
15 mar 20:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak jak pisałem ... dla AB wystarczy wektor ... ważna jest prosta prostopadła ... bo ona
pokazuje gdzie dokładnie będzie punkt C
15 mar 20:22
czupakadabra : aaaa dalej trzeba od nowa do wzoru y=ab+b podstawiać... tzn dal tej prostopadłej
15 mar 20:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie ... i masz wzór tej prostopadłej
na niej szukasz punktu C, który jest oddalony od punktu D o dokładnie 4√3
15 mar 20:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
i masz współrzędne (dwie możliwości) punktu C
koniec zadania
15 mar 20:23
czupakadabra : no ok mam wzór y= √3x+4√3 i wiem że odległośc DC = 4√3
15 mar 20:23
czupakadabra : dla mnie nie koniec bo no mam odległość... mam to podstawić pod wzór na odległośc punktów w
układzie współrzędnych ?
15 mar 20:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
y=√3x + 4√3
D = (3, 3√3)
C = (x ; √3x + 4√3)
4√3 = h = √(3−x)2 + (3√3−√3x − 4√3)2
16*3 = (3−x)2 + 3(x + 1)2
i rozwiązujesz
15 mar 20:26
czupakadabra : Dzięki muszę to na spokojnie jeszcze zrobić raz. Jesteś mega
15 mar 20:29
czupakadabra : Kurde jestem totalnie rozkojarzony gdzie Ci uciekły te pierwiastki z drugiego nawiasu że
pozostało Ci 3(x+1)2
15 mar 20:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
(3
√3 −
√3x − 4
√3)
2 = (−
√3 −
√3x)
2 = (−
√3)
2(1+x)
2 = 3*(1+x)
2
15 mar 20:36
czupakadabra : Idę pod prysznic

.... i siadam do tych zadań .... pół godziny będę myśleć nad pomysłem i
dopiero zacznę robić ...
15 mar 20:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
można to też zrobić tylko na wektorach:
[AB] = [5−1 ; 5
√3 −
√3] = [4;4
√3]
wektor prostopadły do wektora [AB] to:
[DD'] = [−4
√3,4] (lub [4
√3,−4])
długość tego wektora to
√16*3+16 =
√16*4 = 8
| | −4√3 | | 4 | | −√3 | | 1 | |
tworzę wektor jednostkowy e = [ |
| ; |
| ] = [ |
| ; |
| ] .. jedno długość |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
wynosi 1
wysokość trójkąta to 4
√3 ... więc chcę utworzyć wektor E równoległy do e ... ale o długości
4
√3
| | −√3 | | 1 | |
E = [ |
| *4√3, |
| 4√3] = [−6;2√3] (lub [6 ; −2√3]) |
| | 2 | | 2 | |
chcę, aby wektor E był tworzony przez punkty D i C
D = (3,3
√3)
E = [x
c − 3 , y
c − 3
√3] = [−6 ; 2
√3] ⇒ x
c = −3 y
c = 5
√3 (lub x
c = 9 ; y
c =
√3)
i nawet bez równania kwadratowe się obeszło
15 mar 21:34
czupakadabra : Niestety na wektorach jeszcze nie potrafię działać
15 mar 23:27
czupakadabra : Artur jeśli jesteś to jeszcze jedna rzecz kilka zadań już mi wyszło ale wróciłem do tego i na
samym końcu nie wiem dlaczgo podstawialiśmy do wzoru na funkcję liniową gdzie współczynnik
wynosił √3 a nasza prosta prostopadła miała współczynnik √3\3 ?
15 mar 23:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
prosta przechodząca przez A i B ma współczynnik
√3 co wynika z podstawienia punktów ... i nie
trzeba chyba tłumaczyć.
Warunek na prostopadłość prostych a*a' = −1 ...
| | 1 | | √3 | |
√3 * a' = −1 ⇒ a' = − |
| = − |
| |
| | √3 | | 3 | |
i stąd masz taki właśnie współczynnik kierunkowy
16 mar 01:35