pole kwadratu z przekątnej
Ania: Oblicz pole kwadratu o przekątnej √8
15 mar 19:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest zaleznośc pomiedzy bokiem kwadratu a jego przekątną
√8 to inaczej ile
15 mar 19:09
akante: właśnie?
15 mar 19:11
Ania: w zadaniu podana jest ttylko przekatna
15 mar 19:13
Mila:

a
2+a
2=(
√8)
2
dokończ
15 mar 19:17
akante: 
dzieki mila! czlowiek sie ciagle uczy
15 mar 19:19
Ania: niech ktos pomorze kompletnie nie wiem jak to dokonczyc
15 mar 19:27
irena_1:
Kwadrat jest rombem, więc można obliczyć jego pole tak, jak pole rombu
15 mar 19:30
Mila:
Znasz tw. Pitagorasa?
To tak, jak zaczęłam.
2a
2=8
a
2=4 i to jest pole kwadratu.
II sposób
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P□= |
| d2= |
| *(√8)2= |
| *8=4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 mar 19:43
irena_1:
Oj, nie zauważyłam, że tam jest pierwiastek...
15 mar 19:58
Mila: Irenko, i tak Ania na to nie patrzy.
15 mar 20:58
irena_1:
Szkoda, że tu nie można usuwać swoich wpisów, bo aż mi wstyd...
15 mar 22:19
pigor: ..., lub
d=√8=
√4*2=
2√2 ⇒
a=2 ⇒
P=a
2= 2
2=
4 . ...
15 mar 23:16
15 mar 23:18