latwe rownanko ale odpowiedzi rozne co robie zle!
akante: układ równań: 6x+7y=8
7x+9y=5
rozwiazuje tak:
6x+7y=8 / *7
7x+9y=5/*6
42x+49y=56
42x+54y=30
−−− 5y = −24 /:5
y= −4 i cztery piate
podstawiam sobie y: 42x + 259.2=30
42x =−229.2
x= −5.5 (okolo)
wynik w ksiazce to : (x;y) = (7.4:−5.2)
15 mar 19:00
akante: dobra jestem wielki głąb wiem..
15 mar 19:01
akante: ale i tak dajcie znac
15 mar 19:01
Mila: 6x+7y=8 /*7
7x+9y=5 *(−6)
42x+49y=56
−42x−54y=−30
−5y=26
6x+7*(−5,2)=8 ⇔6x=8+36,4
6x=44,4
x=7,4
odp.
x=7,4
y=−5,2
15 mar 19:14
akante: dziękuję

15 mar 19:16
Mila:
15 mar 19:51