.
asdf: Witam, asymptoty:
y =
√x2−1
D: x ∊ (−
∞;−1><1;
∞)
Czyli tutaj nie ma co liczyć asymptot pionowych − przedzial domknięty (dobrze rozumiem?)
a:
| | f(x) | | √x2−1 | | | |
limx−>±∞ |
| = limx−>±∞ |
| = limx−>±∞ |
| |
| | x | | x | | x | |
przy x−>−
∞: a
1 = −1
przy x−>
∞: a
2 = 1
teraz wsp. b
1:
lim
x−>∞ f(x) − x = lim
x−>∞√x2−1 − x =
| | (√x2−1 − x)(√x2−1 +x) | |
limx−>∞ |
| = |
| | √x2−1 + x | |
| | x2−1−x2 | |
limx−>∞ |
| = 0 |
| | √x2−1 + x | |
teraz wsp: b
2:
lim
x−>−∞ f(x) − x = lim
x−>∞√x2−1 + x = [
∞−
∞] (ponieważ w nawiasie jest x
2 dlatego
∞)
| | (√x2−1 + x)(√x2−1 −x) | |
limx−>∞ f(x) − x = limx−>∞ |
| = |
| | √x2−1 − x | |
odpowiedź:
asymptota ukośna:
y=x, przy x−>
∞
y = −x, przy x−>−
∞
brak asymptot pionowych
dobrze?
15 mar 18:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro dziedzina to liczby nieujemne ... więc wyciągając z pierwiastka ... pomijasz moduł
15 mar 18:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu ... sorki
15 mar 18:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze jest ... mogłeś też zauwazyć że funkcja jest parzysta ... połowa obliczeń by wtedy byla
zbyteczna
15 mar 18:56
15 mar 18:56
asdf: A no mogłem

Dzięki bardzo za wskazówki

Dla mnie są one bardziej cenne niż − "rozwiąż
schematem i sprawa będzie prosta" Lepiej być "elastycznym"
15 mar 18:57
15 mar 19:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
no ale popatrz na pierwszy link ... przecież tam f(x)−>0 dla x−>1
+ więc nierozumiem
y−> −
∞ dla x−>
−1
15 mar 19:44
asdf: Jasne, z wykresu wszystko elegancko mi się zgadza.
y−>−∞ dla x−>−1 To się zgadza
Nie podało wyniku
y−>0 dla x−> 1+ poniewaz to nie jest asymptota tak?
15 mar 19:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
si senior
15 mar 19:48
asdf: no i teraz mi się wszystko zgadza
15 mar 19:50
asdf: jeszcze takie głupie pytanie:
x−1 = √(x−1)(x−1)?
15 mar 20:21
asdf: zakładając, że x−>∞
x−1 = √(x−1)(x−1)?, bo |x−1| przy x−> ∞ = x−1?
15 mar 20:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla x>1 tak
15 mar 20:47
Aga1.: √(x−1)2=Ix−1I=x−1, gdy x≥1
15 mar 20:58
asdf: ok
15 mar 21:14