Ciągi
zerohunter: Sry za niechlujne przepisanie, ale już to komuś wysyłałem, a nie chce mi się drugi raz
przepisywać, szukam do tego wzoru z objaśnieniem, bo chyba rozpisanie wszystkiego po kolei da
dobrą odpowiedź ale nie o to chodzi

"w pierwszym miesiacu dzialanosci wydatki firmy wyniosly 10 000zl a wplywy 3000zl przez kolejne
miesiace wydatki malay srednio o 500 zl a wplywy rosly srednio o 200, w ktorym miesiacu
dzialanosci wydatki rownaly sie wplywom"
15 mar 18:22
zerohunter: W nieskończonym ciągu arytmetycznym (an) o wyrazach całkowitych, wyraz pierwszy a1=4, a jeden z
jego wyrazów jest równy 16.
Ile jest takich ciągów?
Jeszcze tego nie rozumiem, to już w necie jest ale tylko rozwiązanie.
15 mar 18:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsze zadanie:
an −−− wydatki
bn −−− przychodzi
a1 = 10'000
ra = −500
b1 = 3'000
rb = 200
an = a1+(n−1)*ra
bn = b1+(n−1)*rb
dla jakiego 'n' an = bn
podstawiasz i rozwiązujesz
15 mar 18:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugie zadanie ... ciąg arytmetyczny ... to taki ciąg, którego każdy nastepny element jest
większy (mniejszy) od poprzedniego o zawsze stała wartość
skoro ... a
n to ciąg o wyrazach całkowitych i a
1=4 ... więc r jest liczba całkowitą
czyli r>1 (lub r<−1) i jest to liczba całkowita
ile jest takich ciągów ... że do 4 dodajesz co rusz taką samą liczbę całkowitą i w końcu
wyjdzie 16

no ile

wypisz je tutaj
15 mar 18:31
zerohunter: Ok, w 1szym wyszło 11 a w drugim 6, oba poprawnie dzięki wielkie, już coś z tego czaję więcej.
15 mar 19:06