układ równań z trzema niewiadomymi
pic: Czy ktoś pomoże mi rozwiązać ten układ równań?
{ xh = 12
{ d
2 = h
2 − 16
Proszę o pomoc.
Pozdr
15 mar 17:36
ICSP: a co chcesz obliczyć ?
15 mar 17:38
pic: x
15 mar 17:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
d2 masz w drugim równaniu wyznaczony ... podstaw do trzeciego
i teraz pierwszy i i trzeci tylko bierzesz pod uwagę ... wyznacz z pierwszego jedną ze
zmiennych i podstaw do trzeciego
rozwiąż trzecie równanie i podstawiaj wynik do pozostałych
15 mar 17:40
pic: robiłem tak ale wyszło mi x=2 √2 v x=−2 √2 v x=3 v x=−3
a w odpowiedziach jest: x=8+2√10 .....
15 mar 17:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż nas swoje obliczenia ... zobaczymy
15 mar 17:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to źle rozwiązałeś ... pokaż jak liczysz
15 mar 17:52
pic: dobrze, nieważne. popełniłem błąd w obliczeniach

Dzięki!
15 mar 17:54
pic: a jednak nie.
końcowe równanie wychodzi mi:
x4 − 208x2+576=0
x2=t
t2 − 208t+576=0
Δ=40960
√Δ = 64√10
t1 = 104 − 32√10
t2 = 104 + 32√10
z takimi wynikami po podstawieniu do x2 nigdy nie wyjdą mi wyniki takie jak w odpowiedziach :c
15 mar 18:01
pic: up
15 mar 19:05