Pomocy
Gilu: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm i nachylona jest do
płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni a) oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości
tego ostrosłupa, b) oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
15 mar 17:29
dero2005:

l = 4 cm
H = l*
12 = 2
(
d2)
2 − H
2 = 16 − 4 = 12
d2 =
√12 = 2
√3
d = 4
√3
| | d√2 | | 4√3*√2 | |
a = |
| = |
| = 2√6 |
| | 2 | | 2 | |
h
b =
√l2 − (a2)2 =
√42 − (√6)2 =
√10
| | a2*H | | (2√6)2*2 | |
V = |
| = |
| = 16 cm3 |
| | 3 | | 3 | |
P
c = a
2 + 2a*h
b = (2
√6)
2 + 2*2
√6*
√10 = 24 + 4
√60 = 24 + 8
√15 = 8(3 +
√15)
| | H | | 2 | | √10 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | hb | | √10 | | 5 | |
15 mar 18:02
Gilu: może mi ktoś pomóc

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm i nachylona jest do
płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni a) oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości
tego ostrosłupa, b) oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
15 mar 18:02
Gilu: dziękuję
15 mar 18:03
dero2005:
wiersz czwarty (korekta)
(d2)2 = l2 − H2
15 mar 18:04