Wyznaczyć asymptoty funkcji
robson: Przykład 1
f(x) = 2 do potęgi −x*cos(x)−x
Przykład 2
Przykład 3
Przykład 4
26 sie 21:22
Basia:
1. Napisz ten pierwszy przykład po ludzku.
Czy to ma być
2−x*cos(x)−x
czy
2−x*cos(x) − x
2. ukośne też ?
26 sie 21:42
robson: Przyklad 1 korekta
f(x)=2−x*cos(x)−x
26 sie 22:10
Basia: ad.2
e
x−1≠0
e
x≠1
e
x≠e
0
x≠0
funkcja ma asymptotę pionową x=0 czyli oś OY
lim
x→0+ = +
∞
lim
x→0− = −
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
x→+∞ ⇒ ex→+∞ ⇒ ex−1→+∞ ⇒ |
| →0 |
| | ex−1 | |
| | 1 | |
x→−∞ ⇒ ex→0 ⇒ ex−1→−1 ⇒ |
| → 1−1=−1 |
| | ex−1 | |
funkcja ma asymptotę poziomą prawostronną y=0 czyli oś OX
i asymptotę poziomą lewostronną y=−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | f(x) | |
x→+∞ ⇒ ex−1→+∞ ⇒ x(ex−1)→(+∞)*(+∞)=+∞ ⇒ |
| →0 |
| | x | |
asymptoty ukośnej prawostronnej nie będzie
| | f(x) | |
x→−∞ ⇒ ex−1→−1 ⇒ x*(ex−1)→(−∞)*(−1)=+∞ ⇒ |
| →0 |
| | x | |
asymptoty ukośnej lewostronnej nie będzie
===============================================
a z tym (1) dalej mi coś nie gra
26 sie 23:55
Basia: ad.2
x≠0
funkcja ma asymptotę pionową x=0 czyli oś OY
| | x2+1 | |
limx→0+ |
| = limx→0+ (x+1x) = 0+∞=+∞ |
| | x | |
| | x2+1 | |
limx→0− |
| = limx→0− (x+1x) = 0−∞=−∞ |
| | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2+1 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ (x + 1x) = +∞+0 = +∞ |
| | x | |
| | x2+1 | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞ (x + 1x) = −∞+0 = −∞ |
| | x | |
asymptot poziomych nie będzie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| f(x) | | x2+1 | | 1 | |
| = |
| = 1+ |
| |
| x | | x2 | | x2 | |
istnieje kierunek asymptotyczny m=1
| | x2+1 | | x2+1−x2 | | 1 | |
f(x)−mx = |
| −x = |
| = |
| |
| | x | | x | | x | |
b=lim
x→±∞[f(x)−x] = 0
asymptotą ukośną obustronną jest prosta y=mx+b czyli prosta y=x
===========================================
(4) trzeba zrobić w identyczny sposób
27 sie 00:05
Basia: ad.4
x
2+2x≠0
x(x+2)≠0
x≠0 ∧ x≠−2
| | x3 | | x2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x(x+2) | | x+2 | |
lim
x→0f(x) =
00+2 =
02=0
dla x=0
nie ma asymptoty pionowej
| | 1 | |
x→−2+ ⇒ x→−2 ∧ x>−2 ⇒ x+2→0 ∧ x+2>0 ⇒ |
| →+∞ |
| | x+2 | |
lim
x→−2+f(x) = (−2)
2*(+
∞)=4*(+
∞)=+
∞
| | 1 | |
x→−2− ⇒ x→−2 ∧ x<−2 ⇒ x+2→0 ∧ x+2<0 ⇒ |
| →−∞ |
| | x+2 | |
lim
x→−2−f(x) = (−2)
2*(−
∞)=4*(−
∞)=−
∞
prosta x=−2 jest asymptotą pionową
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2 | | x | | +∞ | |
limx→+∞f(x) = limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| = +∞ |
| | x+2 | | 1+2x | | 1+0 | |
| | x2 | | x | | −∞ | |
limx→−∞f(x) = limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| = |
| = −∞ |
| | x+2 | | 1+2x | | 1+0 | |
funkcja nie ma asymptot poziomych
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| f(x) | | x2 | | x2 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x(x+2) | | x2+2x | |
| | f(x) | | 1 | | 1 | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = |
| =1 |
| | x | | 1+2x | | 1+0 | |
| | f(x) | | 1 | | 1 | |
limx→−∞ |
| = limx→−∞ |
| = |
| =1 |
| | x | | 1+2x | | 1+0 | |
istnieje obustronny kierunek asymptotyczny m=1
| | x2 | | x2−x(x+2) | | x2−x2−2x | | −2x | |
f(x)−mx = f(x)−x = |
| −x = |
| = |
| = |
| = |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | −2 | |
b = limx→±∞[f(x)−x] = |
| = −2 |
| | 1+0 | |
mamy asymptotę ukośną obustronną
y=x−2
27 sie 00:38