matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że liczba jest wymierna
hh:
Wykaż że liczba a =
3
√
6 +
3
√
6 +
3
√
6 +...
jest wymierna
15 mar 17:29
AC:
a
3
= 6 + a ⇔ a
3
− a −6 =0 ⇔ (a−2)(a
2
+2a+3)=0 ⇒ a=2 gdyż (a
2
+2a+3) > 0
15 mar 19:48