bardzoooo proszę : (
Malwa: Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy
długości 6 cm , jeżeli krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem o mierze 60 stopni . a) Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy.
15 mar 17:26
Gilu: Hej pomocyy
15 mar 18:05
Malwa : Pilne błagam od tego zależy moja ocena ; ((( BŁAGAMMMMMMMMMM
15 mar 18:08
Malwa : POMOCY BŁAGAM NA JUŻ POTRZEBNE

Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa prawidłowego
trójkątnego o krawędzi podstawy
długości 6 cm , jeżeli krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem o mierze 60 stopni . a) Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy.
15 mar 18:14
dero2005:

a = 6
H =
23h
p *
√3 =
23*3
√3*
√3 = 6
| | 2√3 | | 2√3 | |
l = |
| *H = |
| *6 = 4√3 |
| | 3 | | 3 | |
h
b =
√l2 − (a2)2 =
√(4√3)2 − 32 =
√48 − 9 =
√39
| | a2√3 | | 62√3 | |
Pp = |
| = |
| = 9√3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
Pb = |
| a*hb = |
| *6*√39 = 9√39 |
| | 2 | | 2 | |
P
c = P
p + P
b = 9
√3 + 9
√39 = 9(
√3 +
√39)
| | Pp*H | | 9√3*6 | |
V = |
| = |
| = 18√3 |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | | √13 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | hb | | √39 | | 13 | |
15 mar 18:56