Całki
AnkaEkonomia: Nie mogę podołać dwóm całkom

∫x
3(x
2−1)
7dx
i druga:
| | sinxcosx | |
∫ |
| dx |
| | √3sin2x−7cos2x | |
Powinny być rozwiązane metodą podstawiania i przez części.
15 mar 17:22
Mila: 1) [x
2−1=t, 2xdx=dt, x
2=t+1]
∫x
2*x*(x
2−1)
7dx=
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫(t+1)*t7dt= |
| ∫(t8+t7)dt dalej z wzorów podstawowych |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 17:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
3sin2x − 7cos2x = 3sin2x +3cos2x − 3cos2x − 7cos2x = 3 − 10cos2x
t = 3 − 10cos2x
dt = 20sinxcosx dx
15 mar 17:42
AnkaEkonomia: Spróbuję zrobić
15 mar 17:44
Mila: 2)
| | sinx cosx | |
∫ |
| dx= |
| | √10sin2x−7 | |
[sin
2x=t, 2sinx cos xdx=dt]
| | 1 | | dt | |
cd= |
| ∫ |
| dalej poradzisz sobie? |
| | 2 | | √10t2−7 | |
15 mar 17:46
AnkaEkonomia: Tak. Dzięki wielkie

Zamotałam się, a nie są jednak takie trudne te przykłady.
Dziękuję
15 mar 17:55
AnkaEkonomia: Drugą niby zrobiłam, ale wynik mam inny niż w odpowiedziach
15 mar 18:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki masz wynik

pamiętaj że funkcjie trygonometryczne mozna przekształcać
15 mar 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaki wynik w odpowiedziach
15 mar 18:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
chciażby spójrz na to co ja napisałem a co Mila ... wyniki będa się różniły (wizualnie) mimo,
że to jest to samo
15 mar 18:17
AnkaEkonomia: Zrobiłam na oba sposoby jakie podaliście i żaden nie jest taki sam jak w odpowiedziach

Musiałam coś źle zrobić...
W odpowiedziach jest:
15 mar 18:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że my zaczynaliśmy od przekształcenia tejże wartości pod pierwiastkiem (za pomoca
jedynki trygonometrycznej)
zrób to w odwrotną stronę to co na początku zrobiliśmy ... a zobaczysz że wyjdzie to samo
15 mar 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
10sin2x−7 = 3sin2x + 7sin2x −7sin2x −7cos2x = 3sin2x − 7cos2x <−−− i masz to samo pod
pierwiastkiem
15 mar 18:26
AnkaEkonomia: Trygonometria zawsze mnie przerażała
15 mar 18:29
AnkaEkonomia: No to chyba jest ok
15 mar 18:34
Mila: Najlepiej policz pochodną wyniku .
15 mar 18:45
rupert: @AnkaEkonomia Skąd czerpiesz takie zadania?
15 mar 19:01